HANDWIJZERCRAIATIEVE

 

 

 

CRAIATIEVE is een ambachtelijke verf
met natuurlijke kleurpigmenten en grondstoffen.

 

CRAIATIEVE heeft een optimale dekking en korte droogtijd, zonder nare geurtjes en geeft een mat en poederachtig effect aan uw meubels, keukens, trappen, vloeren en accessoires. Dmv wax krijgt uw verf nog meer effect.

 

CRAIATIEVE hoeft niet verdund te worden maar kan verdund worden met water.

 

U kan onze verf met kwast, een spuit of vachtenrol  aanbrengen.

 

CRAIATIEVE is gemakkelijk te verwerken en zuinig in gebruik – met 750 ml (groot blik) verft u ongeveer 14m² in 1 laag.

 

 

CRAIATIEVE is verkrijgbaar in 250ml en 750 ml in vele kleuren.  Vraag naar de kleurenkaart.

Muurverf in potten van 2.5 liter zijn er eveneens.

 

 

Knoeien, geen probleem met water af te wassen.

Dus ook kinderen kunnen er gerust mee aan de slag.

 

Talrijke voorbeelden te vinden op de facebook-pagina van CRAIATIEVE.

 

 

 

CRAIATIEVE stap voor stap.

 

Benodigdheden

 

  •         Ontvetter van CRAIATIEVE of andere, 
  •         Kwast voor watergedragen verf – geen nylon kwast want die geeft strepen
  •         Krijtverf
  •         Wax
  •         Eventueel vernis
  •         schuursponsje (achterkant) voor het aanbrengen van de wax
  •         Eventueel schuurpapier voor doorschuurtechniek

Stap 1 – voorbehandeling – werking van een grondlaag


In principe hoef je niet te schuren.

Ontvet uw meubel grondig, wij raden onze eigen ontvetter of een andere grondige ontvetter aan. Schrob het vuil en/of vet goed van uw meubel en spoel het daarna grondig met water. Je zal merken dat er veel vuil, vernis enz. afkomt.

Onze ontvetter kan nog verdund worden, is krachtiger dan een andere ontvetter en niet onbelangrijk deze ruikt veel aangenamer. Het is aangewezen om handschoenen te gebruiken bij langdurig gebruik.

Eikenhout, teakhout en zelfs grenen zodanig ontvetten dat er geen vuil en/of bruine kleur meer afkomt. Na het ontvetten afnemen met een sopje en laten drogen voordat je begint met schilderen. Als het meubel geheel droog is kan je aan het verven beginnen.

Fineer, plastic, glas en metaal hebben een langere droogtijd en vragen een andere werkwijze. Hiervoor adviseren wij eerst een dunne CRAIATIEVE grondlaag aan te brengen. Onze grondverf is een hechtprimer die ervoor zorgt dat de verf beter pakt op gladde oppervlakken.

Je brengt de grondverf aan en laat deze ongeveer 40 minuten drogen, als het nog licht plakkerig is kan je de verf gaan aanbrengen.

Eik en bijvoorbeeld teak hebben vaak een diepe pigmentlaag wat ervoor zorgt dat een lichte verfkleur achteraf gele plekken kan vertonen. Dit vermijd je door goed te ontvetten en eventueel ook de grondlaag aan te brengen.

Doordat er gewerkt wordt met verschillende houtsoorten kan de kleur altijd anders uitvallen, men kan dit voorkomen door als eerste laag de CRAIATIEVE grondlaag te gebruiken.

 

Stap 2 – schilderen

Omdat CRAIATIEVE een watergedragen en ambachtelijke krijtverf is en gekleurd wordt met natuurlijke pigmenten, de pot voor gebruik altijd stevig schudden en goed oproeren tot mogelijke klonters opgelost zijn (bijv. met behulp van een oude vork).

Gebruik voor de krijtverf altijd een kwast voor verf op waterbasis (geen met nylon haren). Dergelijke kwast voorkomt opvallende kwastaanzetten en strepen.

Het mooiste resultaat krijgt u wanneer u de kwast voorzichtig in de verf “dipt” en in één keer een dunne laag aanbrengt.

Dip de kwast in de verf en breng een dunne laag van de krijtverf aan. Breng de verf aan zoals je bijv. een bakplaat invet. Schilder in de richting van de houtnerven.

Tijdens het drogen dekt de verf en krijgt het zijn uiteindelijke kleur. Dus geen paniek indien de kleur niet meteen de juiste lijkt te zijn. Na ca 20 min ziet u het eindresultaat.

Als de eerste laag droog is (na ongeveer 20 min) breng je eventueel de volgende laag aan.

Wil je bepaalde effecten creëren dan kun je ook twee verschillende kleuren over elkaar aanbrengen en vervolgens doorschuren.

Stap 3 - CRAIATIEVE waxen


Als de verf goed gedroogd is, wordt er ter bescherming of ter decoratie één van de waxen aangebracht.

De wax zorgt ervoor dat het meubel met een vochtige doek afneembaar wordt.

Breng de wax aan met de zachte kant van een schuurspons. Wrijf de wax daarna goed uit over het meubel. Wilt u bijvoorbeeld een ‘betonlook’ creëren, gebruik dan een donkere krijtverf met als afwerking witte of grijze krijtwax van CRAIATIEVE

Alle krijtverven dienen ter bescherming behandeld te worden met een wax of lak. Wij hebben in ons assortiment verschillende kleuren wax :  bruine wax, blanco wax (= transparante wax), zwarte wax, witte krijtwax en grijze krijtwax. Deze waxen beschermen uw meubel tegen vocht en vlekken, maar zijn ook te gebruiken om speciale effecten aan uw meubel te geven. De donkere wax zorgt voor prachtige effecten en laat een nieuw kastje zelfs oud lijken

Krijtwaxen zijn ook zeer geschikt voor onbehandeld hout een tafelblad met een grijze krijtwax bijvoorbeeld geeft een prachtige vergrijsde uitstraling.

Nooit eerst een blanco wax en dan een donkere wax gebruiken want dit gaat "stropen". Het makkelijkste om met de wax te werken is met de zachte kant van een schuursponsje.

Gebruik altijd een wax van CRAIATIEVE, deze is samengesteld met toegevoegde producten voor een optimale bescherming en is niet vergelijkbaar met de terpentijnwas die men kent.

Denk je teveel donkere wax gebruikt te hebben, geen paniek, pak wat schuurpapier en schuur het voorzichtig op. Heb je teveel beschadigd, werk het dan nog even bij met verf en start de procedure opnieuw.

Let op: de wax moet minimaal 7 dagen uitharden voordat je er vernis/lak overheen kunt aanbrengen of het meubel intensief kunt gaan gebruiken.

Stap 4 – CRAIATIEVE vernis

Wordt het object intensief gebruikt zoals bijvoorbeeld een trap, buitenmeubelen, keuken, … dan is het raadzaam om er een laag van onze vernis erop aan te brengen. Voor buitengebruik sowieso vernis aanbrengen.

Het is bij gebruik van vernis van belang de verf minstens 2 dagen te laten uitharden voordat deze in een dunne laag erop aangebracht wordt.

Heb je ook wax gebruikt, laat de wax dan minimaal 7 dagen uitharden voordat je de laag vernis aanbrengt. Zoniet bestaat de kans op onthechting van de vernis op de wax afhankelijk van de hoeveel wax die gebruikt werd.

Voor de nabehandeling van bijvoorbeeld tafels, bureaus, keukens of andere veel gebruikte oppervlakken, adviseren wij dus onze ultra matte vernis.

Heb je vernis gebruikt en denk je na een tijd ik wil weer iets anders? Dan het meubel licht opschuren en je kunt weer aan de slag met de verf.

Vergeet niet een foto voor en na het schilderen voor jezelf of deel deze op onze facebook-pagina.

Waarschuwing : het werken met krijtverf kan verslavend werken. 

Veel succes met je projecten!